Zeci de locuinţe au fost cuprinse de flăcări în primele trei luni ale acestui an. Potrivit unei situaţii întocmite de reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea, dintre cele 81 intervenţii la incendii, înregistrate în trimestrul I, 69 s-au produs în gospodării şi au avut drept cauză principală coşul de fum defect sau necurăţat. Cea de-a doua cauză generatoare de incendii este reprezentată de instalaţiile electrice defecte, urmată de cele produse de cenuşă, jar şi scântei. De asemenea, în perioada ianuarie-martie, trei persoane şi-au pierdut viaţa în urma incendiilor.
Pentru a se evita producerea unor evenimente similare, în care bunurile, mediul înconjurător şi mai ales viaţa cetăţenilor sunt puse în pericol, Inspecţia de Prevenire din cadrul ISU reaminteşte normele specifice de prevenire a incendiilor în gospodăriile cetăţeneşti. Astfel, coşurile de fum trebuie periodic verificate, curăţate şi reparate de personal specializat. Este interzisă folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu lungime mare şi, respectiv, coturi multe montate pe lângă şi pe pereţii combustibili, în apropierea materialelor ori a altor obiecte de uz casnic. Nu folosiţi cabluri electrice defecte sau neizolate corespunzător lângă materiale combustibile şi nu trageţi de cablu pentru debranşarea unui aparat electric. Acesta se poate deteriora, devenind o sursă de incendiu. Folosirea prizelor multiple suprasolicitate prezintă riscul produ-cerii unui incendiu. În cazul unui scurtcircuit, se interzice folosirea, la înlocuirea siguranţei, a unui fuzibil cu diametrul mai mare decât cel corect.
Este interzisă utilizarea instalaţiilor de încălzire cu defecţiuni sau improvizaţii şi lăsarea lor în funcţiune nesupravegheate. „Amplasaţi în faţa sobelor cu lemne o cutie metalică sau o bucată de tablă, care va asigura protecţia faţă de că