Institutul Naţional pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei“ a desemnat miercuri asocierea Strabag (Austria) - ED Zublin (Germania) drept câştigător al licitaţiei pentru construcţia centrului de cercetări ştiinţifice de la Măgurele ELI-NP, cu o ofertă de 286,3 milioane lei, fără TVA.
Centrul de Cercetări Ştiinţifice Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP), care va fi construit pe Platforma de Fizică de la Bucureşti-Măgurele, este un centru de cercetări în domeniul fizicii nucleare. Acesta este unul dintre cei trei piloni ai proiectului european ELI, care va deveni cea mai avansată structură pe plan mondial destinată studiilor legate de radiaţia fotonică cu caracteristici extreme. Celelalte două centre - ELI-Beamlines şi ELI-ALPS - vor fi construite la Praga (Cehia) şi Szeged (Ungaria).
„Comisia şi-a încheiat lucrările şi a făcut comunicările. Există o perioadă legală de contestaţii, care se încheie la 29 aprilie, iar după soluţionarea eventualelor contestaţii, contractul va fi semnat“, a declarat Nicolae Zamfir, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei“.
Valoarea ofertei câştigătoare este de 286,3 milioane lei, fără TVA, a precizat Zamfir.
La licitaţie au mai participat alte trei asocieri, de proiect fiind interesaţi atât constructori locali, precum Comnord (Sorin Creţeanu) sau Bog’Art (Raul Doicescu), cât şi străini (Astaldi, Hochtief sau Bouygues).
Potrivit anunţului de participare al autorităţii contractante, lansat în vara anului trecut, proiectul prevede execuţia unui ansamblu de clădiri cu suprafaţă totală construită desfăşurată de aproximativ 31.500 mp, care include unităţi cu caracteristici tehnice speciale (radioprotecţie, protecţie la impulsuri electromagnetice sau vibraţii), destinate instalării echipamentelor de cerc