Din ce în ce mai multe persoane ajung în faţa instanţei de judecată, fiind acuzate de evaziune fiscală. Nu este vorba numai despre persoane care sunt administratore de societăţi, ci şi de persoane fizice care au colectat fier vechi, l-au predat la puncte de colectare a deşeurilor, au obţinut venituri, dar nu au plătit impozite la stat.
Este şi cazul lui Nicolae M., de 21 de ani, din Coţofăneşti, judeţul Bacău, care pe parcursul anului 2010 a dus la Remat 15.279 kilograme de fier, în valoare de 20.300 de lei, sumă care ar fi trebuit impozitată cu 3.248 de lei. Ieri, în faţa instanţei de judecată, acesta a preferat să recunoască fapta pentru a obţine o pedeapsă redusă. Avocatul său a solicitat instanţei de judecată achitarea clientului, pe motiv că fapta sa nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni.
Solicitarea sa a fost atacată de procuror, care a susţinut că în momentul în care recunoşti fapta nu poţi solicita achitarea. Mai mult decât atât, reprezentantul Ministerului Public a ţinut să amintească faptul că Legea Evaziunii Fiscale a fost modificată, iar pedepsele sunt mult mai drastice. În cele din urmă, Nicolae a fost condamnat la trei luni de închisoare cu suspendare.
De la începutul anului şi până în prezent, 20 de dosare având ca obiect evaziunea fiscală au intrat pe rolul Tribunalului Vrancea, potrivit Portalului Instanţelor de Judecată. Legea pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale a fost modificată din 19 martie, iar în 22 martie au intrat în vigoare noile prevederi care aduc pedepse mai aspre pentru evazionişti. Pentru administratorii care distrug sau nu refac documentele de evidenţă contabilă distruse, sancţiunea nu mai este amenda. Fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la cinci ani. În vechea lege, erau condamnaţi între şase luni şi trei ani de închisoare cei care refuza