Cardul de credit reprezintă un instrument de plată tot mai des folosit de români. Datele BNR arată că anul trecut, atât numărul, cât și valoarea tranzacțiilor cu carduri de credit în România au înregistrat o creștere de circa 20% față de aceeași perioadă a anului precedent, până la 4,2 miliarde de lei. Sursa: Reuters
Cu alte cuvinte, pentru cei care vor să îşi eficientizeze resursele financiare personale, plata în numerar începe să ţină de domeniul trecutului. Asta pentru că fiecare plată în numerar reprezintă o oportunitate ratată de economisire.
Tot mai mulţi români au început să conştientizeze avantajele plăţilor cu cardul, de vreme ce tot în 2012 a crescut cu 5% şi numărul de carduri de credit emise, până la 2,27 de milioane de carduri valabile aflate în circulaţie în momentul de faţă. „Plata cu cardul reprezintă o soluţie eficientă, cu costuri mai mici decât plăţile în numerar, acesta fiind motivul pentru care tot mai mulţi români o aleg în detrimentul cash-ului.
Analiza tranzacţiilor efectuate de clienţii Bancpost în a doua jumătate a anului 2012 faţă de prima jumătate a anului arată o creştere de peste 30% a valorii cheltuielilor, respectiv cu peste 50% a numărului tranzacţiilor făcute în locaţii de tip băcănii, supermarket-uri sau staţii alimentare carburant. De asemenea, se observă o creştere cu 10% a tranzacţiilor făcute la comercianţi, în detrimentul tranzacţiilor la bancomat”, declară Petre Radu, Manager de Produs.
Oferte promoționale
De altfel, în această zonă asistăm la o abundenţă de oferte promoţionale, cât şi de programe de loialitate venite din partea băncilor. Un astfel de exemplu este programul „Puncte oriunde”, lansat de Bancpost, prin care banca oferă tuturor clienţilor posesori de carduri de credit puncte de fidelitate.
„Vrem să le răsplătim fidelitatea, într-un context economic dificil, şi să îi încurajăm să gest