„Monitorul de Vrancea“ continuă campania privind introducerea triajului zilnic la grădiniţele cu program normal, în condiţiile în care, în multe cazuri, acesta are loc doar la grădiniţele cu program prelungit. Situaţia este generată de lipsa de personal, dar uneori este vorba şi de dezinteresul celor care conduc unităţile de învăţământ preşcolar. Medicii spun clar că riscul de îmbolnăvire este acelaşi atât în patru ore, cât şi în opt ore. Situaţia este valabilă pentru municipiul Focşani, pentru că în celelalte oraşe şi mai ales în mediul rural, triajul zilnic este un vis. Educatoarele sunt cele care preiau rolul asistentelor.
Triajul epidemiologic al copiilor de grădiniţă din mediul rural se realizează zilnic doar de către educatoare pentru că medicii şi asistenţii nu vin decât la începutul anului şcolar şi după vacanţe.
Această situaţie este generată de lipsa de personal medical din unităţile de învăţământ, cu precădere în grădiniţe, unde riscul de îmbolnăvire a copiilor este mult mai mare. Directorii unităţilor de învăţământ s-au conformat deja şi încearcă să facă faţă situaţiei. „La începutul anului şcolar şi la începutul fiecărui semestru vine medicul cu asistentul medical şi realizează controlul. Noi avem două grădiniţe în două sate, la una sunt 23 de copii, iar la alta 16 copii. Cred că ar fi imposibil ca doctorul sau asistentul să meargă zilnic în control. Copiii sunt triaţi de educatorul de la clasă, iar în cazul în care i se face rău vreunui copil este chemat părintele care duce copilul la doctor”, a spus Alexandru Rotaru, directorul şcolii din Bordeşti. Medicul de familie al comunei, Theodor Toma, ne-a spus că realizează triajul epidemiologic de două ori pe an, după vacanţele mari, iar în condiţiile în care apare o epidemie în urma unei boli, triajul este realizat mai des. „Triajul îl fac împreună cu asistenta medicală la începutul anului şcolar