Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, 16 aprilie, o modificare la OUG 3/2013 privind reducerea arieratelor. Mai precis, unităţile administrativ-teritoriale pot contracta de la Trezorerie, până la 15 mai, împrumuturi din vărsăminte din privatizare, pentru achitarea arieratelor.
Iniţial, unităţile administrativ-teritoriale care înregistrau arierate la 31 ianuarie 2013 erau obligate să diminueze volumul acestora cu cel puţin 85% până la 31 martie. Acum, vor avea timp până la data de 15 mai să facă acest lucru. Modificarea adusă Ordonanţei de Urgenţă numărul 3/2013 a fost adoptată de deputaţi cu 289 de voturi „pentru”, 49 de voturi „împotrivă” şi 7 abţineri, Camera Deputaţilor find cameră decizională.
Deputaţii au modificat prevederile ordonanţei, stabilind următoarele: unităţile administrativ-teritoriale pot contracta de la Ministerul Finanţelor Publice, până în 15 mai 2013, împrumuturi din vărsăminte din privatizare pentru achitarea arieratelor către furnizorii de bunuri, servicii şi lucrări înregistrate la data de 31 ianuarie şi neachitate până în prezent, cu termen de rambursare de cinci ani în limita sumei de 680 de milioane de lei. Iniţial, ordonanţa prevedea că, prin excepţie de la prevederile din Legea privind finanţele publice locale, unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale pot contracta de la Ministerul Finanţelor, până la data de 29 martie 2013, împrumuturi din vărsăminte din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, cu termen de rambursare de maximum 5 ani, în limita sumei totale de 800 milioane de lei, care să fie folosite pentru achitarea arieratelor către furnizorii de bunuri, servicii şi lucrări.
Răzgândire şi-n privinţa acoperirii arieratelor
La începutul lunii martie, Guvernul a adoptat o ordonanţă potrivit căreia fondurile din TVA şi impozitul pe venit să fie alocate