Premierul spune că dezbaterile nu trebuie să se concentreze pe cine va fi şef peste o ţară mai mică din România
Regionalizarea trebuie să aibă ca scop crearea unei administraţii mai eficiente, care înţelege problemele locale, şi care să presupună o utilizare mai bună a fondurilor şi costuri reduse, iar dezbaterile nu trebuie să se concentreze pe cine va fi "şef peste o ţară mai mică", a declarat premierul Victor Ponta, informează Mediafax. "Suntem într-o epocă în care nu mai trebuie să te sui în maşină sau în avion să vii de la Satu Mare, de la Botoşani, de la Timişoara sau de la Constanţa până la Bucureşti ca să rezolvi o problemă administrativă, suntem în secolul în care nu ştiu mai bine un grup de funcţionari din Ministerul de Finanţe naţional decât un guvern regional şi un guvern local cum trebuie folosite resursele financiare, suntem în secolul 21 membri ai Uniunii Europene cu o uriaşă problemă: incapacitatea noastră administrativă cronică de absorbţie a fondurilor europene. Structurile regionale au fost cele mai eficiente în efectuarea de proiecte şi absorbţia fondurilor europene, mult mai eficientă decât structurile naţionale", a spus Ponta la un seminar pe tema regionalizării. El a apreciat că dezbaterile pe acest subiect trebuie să aibă ca obiectiv dezvoltarea unei administraţii mai eficiente, nu zona în care va exista capitala regională şi "cine va fi şef peste o ţară mai mică din interiorul României".
Dragnea: Decupajul regiunilor trebuie abordat cu pragmatism
Descentralizarea administrativă este un proiect care trebuie finalizat în 2013, acesta fiind "singurul an, în această perioadă istorică", în care pot fi înfiinţate regiunile adminstrative, a susţinut vicepremierul Liviu Dragnea.
El a amintit că în anul 2002 şi 2003 a existat o fereastră de oportunitate, când România era pregătită, administraţia era pregătită