Medicii infecţionişti alertează populaţia despre o epidemie care a dus la patru decese în mai puţin de o lună. Aceeaşi afecţiune a îmbolnăvit doar opt persoane în anul 2012, fiind înregistrat atunci un singur deces.
În primele patru luni ale anului curent, la Spitalul de Boli Infecţioase au fost internate şase persoane suspectate de meningită meningococică. Toate cele şase cazuri au fost confirmate, dar, din păcate, medicii au reuşit să salveze doar doi dintre pacienţi. Pentru ceilalţi patru, specialiştii susţin că s-a intervenit mult prea târziu, chiar dacă pacienţii au fost aduşi la spital la doar 24 de ore de la apariţia primelor simptome.
„Climatul de primăvară este favorabil transmiterii acestei afecţiuni. Este o boală contagioasă, care se transmite pe cale aeriană şi se manifestă cel mai puternic la copii. Recomandăm populaţiei să respecte regulile de bază ale igienei personale, să se spele pe mâni şi să folosească la strănut şi tuse batiste de unică folosinţă“, a declarat prof. dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.
Meningita meningococică este o afecţiune provocată de un virus transmisibil pe cale aeriană. Boala debutează cu febră, dureri puternice de cap şi vărsături. La copii, primele simptome care apar sunt febra şi peteşiile (erupţii cu aspect de hemoragie subcutanată). Medicii spun că la primul semn de acest fel, părinţii trebuie să meargă de urgenţă cu micuţul la spital, pentru a se acţiona la timp. Orice oră contează, întrucât la 12 ore de la apariţia simptomelor poate fi deja prea târziu pentru obţinerea unui rezultat cu tratamentul antibiotic. Mai mult, dacă diagnosticul este pus, persoanele din anturajul bolnavului trebuie să meargă de asemenea la doctor pentru profilaxie antibiotică de prevenţie a infestării. Părinţii care au bebeluşi trebuie să fie atenţi la alimentaţia micuţilor, iar dacă nou-nă