Democrat-liberalii clujeni se opun reducerii pragului pentru validarea referendumului. Daniel Buda, preşedintele PDL Cluj, consideră că prin reducerea la 30% a prezenţei minime la urne USL încalcă suveranitatea poporului român. În replică, parlamentarii puterii spun că nu fac altceva decât să readucă legea la forma anterioară, înainte de modificările operate de PDL. Miza scandalului este modificarea Constituţiei, care s-ar face mai uşor dacă pragul electoral va fi redus.
Deputatul PSD Florin Iordache a depus la Senat un proiect de lege care prevede reducerea pragului de prezenţă la vot pentru validarea unui referendum de la 50 la 30 la sută. Iniţiativa este criticată de democrat-liberali, care spun că se încalcă articolul 2 din constituţie, care spune că suveranitatea poporului se exercită prin referendum. PDL-iştii ştiu şi care este scopul modificării: adoptarea mai uşoară a viitoarei constituţii.
"Deşi, pentru USL, de-a lungul timpului, constituţia, ca şi proprietatea, a fost un moft, de această dată cred că stadiul de evoluţie al României nu ne permite să tratăm modificarea constituţiei ca fiind un moft şi de aceea cred că trebuie ca mai departe să rămână pragul pentru validarea unui referendum de 50%+1", a spus Daniel Buda, preşedinte PDL Cluj.
Democrat-liberalii clujeni au şi un sfat pentru colegii de la USL: în loc să modifice legislaţia, mai bine să respecte rezultatul unor referendumuri deja validate.
"Îi rog să aibă în vedere decizia pronunţată pentru modificarea legii electorale în iulie 2012, unde se spune foarte clar că referendumul este obligatoriu pentru puterea politică. Şi aici mă refer la referendumul pentru parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentari", mai spune Buda.
Parlamentarii USL susţin că prin reducerea pragului electoral se revine la forma anterioară a legii, modificată de PDL pentru a face im