Potrivit proiectului planului de şcolarizare la învăţământul profesional de zi pentru anul şcolar 2013-2014, în judeţul nostru sunt disponibile peste 500 de locuri, în uşoară creştere faţă de anul precedent. Înscrierile pentru acest sistem de învăţământ pot fi făcute în trei etape.
Număr de locuri în creştere
Pentru învăţământul profesional de zi a anului şcolar viitor, în judeţul Satu Mare au fost propuse pentru înfiinţare un număr total de 8 clase a câte 28 de elevi şi 20 de grupe a câte 14 elevi, adică 18 clase în total. Este vorba despre 504 locuri disponibile, în creştere cu 56 faţă de anul precedent, când au fost înfiinţate 448 de locuri. Dintre acestea, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Satu Mare, 392 sunt pentru secţia română şi 112 pentru secţia maghiară.
Aceste locuri vor fi înfiinţate în 12 licee din judeţ. Astfel, la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară “George Emil Palade” vor fi înfiinţate câte 14 locuri pentru brutar-patiser, preparator de paste făinoase atât la secţia română cât şi la cea maghiară, precum şi câte 14 locuri pentru preparator produse din lapte şi preparator produse din carne şi peşte (secţia maghiară). Colegiul Economic “Gheorghe Dragoş” propune înfiinţarea a câte 14 locuri pentru comerciant -vânzător, respectiv ospătar sau chelner. Colegiul Tehnic “Traian Vuia” propune înfiinţarea a 28 de locuri pentru secţia maghiară, precum şi câte 14 locuri pentru mecanic auto (secţia română), zidar tencuitor (română şi maghiară), şi instalator (maghiară). Colegiul Tehnic “I.C. Brătianu” va înfiinţa câte 14 locuri pentru mecanic auto şi tinichigiu-vopsitor auto, ambele secţia română, Liceul Tehnologic câte 14 locuri pentru tâmplar şi sculptor, iar Liceul tehnologic “Unio” o clasă de 28 de locuri de mecanică.
De asemenea, Liceul Tehnologic “Simion Bărnuţiu” Carei va înfiinţa câte