Ziua Internaţională a Romilor se sărbătoreşte în fiecare an la data de 08 aprilie, începând din anul 1971, când, la primul lor congres, romii și-au fost adoptat imnul “Gelem, Gelem” şi steagul.
Aceste elemente de identitate etnică sunt importante pentru romi, întrucât asumarea originii şi a valorilor tradiţionale aduce consistenţă morală în viaţa fiecărui om. Din păcate, romii au această carenţă identitară, mulţi neasumându-şi nici prezentul, cu atât mai puţin trecutul şi viitorul.
În penitenciarele din România, alături de români, de maghiari, de persoane aparţinând altor etnii, numărul romilor este consistent. De aceea, manifestările care vizează cunoaşterea tradiţiilor şi constituirea unui identităţi etnice sunt la loc de frunte în cadrul activităţilor organizate în instituţia penitenciară.
Serviciul de Educaţie şi de Asistenţă Psihosocială a implementat, astfel, un proiect care a vizat atât transmiterea unor informaţii teoretice, cât şi prezentarea de cântece şi dansuri specific ţigăneşti. Nu au lipsit nici talentul muzical, nici dorinţa de a dansa, după zile, luni sau chiar ani de detenţie şi nici inventivitatea, protagoniştii încropindu-şi rapid un ingenios instrument de percuţie.
Educaţia prin muzică şi apelarea la valorile specifice fiecărei comunităţi pot contribui la dezvoltarea personalităţii pe o structură axiologică compatibilă cu cea a mediului, dar şi a persoanei, aducând realism şi consintenţă efortului de reintegrare socială a celor care îşi ispăşesc pedepsele privative de libertate. Ziua Internaţională a Romilor se sărbătoreşte în fiecare an la data de 08 aprilie, începând din anul 1971, când, la primul lor congres, romii și-au fost adoptat imnul “Gelem, Gelem” şi steagul.
Aceste elemente de identitate etnică sunt importante pentru romi, întrucât asumarea originii şi a valorilor tradiţionale aduce consistenţă morală în viaţ