În condiţiile în care rezultatele alegerilor la congresul PSD care începe astăzi la Palatul Parlamentului nu lasă loc la surprize, iar întoarcerea „fiilor risipitori” de la UNPR va fi o simplă formalitate, mult mai interesante ar putea fi lucrările pe ateliere de astăzi dimineaţă. Împărţiti în 14 grupuri de lucru, social-democraţii vor dezbate teme importante ale administrării ţării.
Deşi, formal, cele 14 ateliere îşi vor desfăşura activitatea în cadrul Consiliului Naţional al PSD, la lucrări vor participa toţi delegaţii la congres. Deşi, spre exemplu, doar 18 clujeni fac parte din structura, condusă cândva de Adrian Năstase, toţi cei 66 de membri ai delegaţiei PSD Cluj şi-au ales, potrivit propriilor opţiuni câte unul sau două grupuri de lucru la ale căror dezbateri vor participa.
Cel mai numeros atelier va fi cel dedicat regionalizării şi reformei administrative, condus de ministrul Liviu Dragnea. Acesta este atelierul ales şi de preşedintele PSD Cluj Remus Lăpuşan. „În mod normal vom asista, la început, la o expunere de motive şi o prezentare a proiectului de lge a regionalizării, după care vom trece la dezbateri. Personal, am o singură chestiune care mă interesează în mod deosebit, descentralizarea din punct de vedere financiar, pentru că altfel degeaba facem regiuni, dacă nu le dăm şi banii necesari", a spus Lăpuşan.
Deputatul Aurelia Cristea s-a înscris la două ateliere, de comunicare şi de relansare economică a României. La rândul său, are câteva teme pe care vrea să insiste. „Vreau neapărat să abordez problema fiscalităţii în sensul simplificării şi informatizării sistemului fiscal, două măsuri esenţiale, care pot duce la reducerea semnificativă a evaziunii fiscale", a explicat Cristea. Ea mai e interesată de legea parteneriatului public-privat, dar şi de simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene, în special pentru proi