Gheorghe Cojocaru: „guvernarea într-o coaliţie, mai ales într-o societate care se confruntă cu grave probleme sociale şi economice, nu este ferită de crize.”
Premierul desemnat Vlad Filat mai are o săptămână pentru a găsi o majoritate în Parlament, care să susţină noul guvern. Partidul Liberal, este în acest moment scindat, la fel fracţiunea parlamentară. Democraţii negociază iar deputaţii neafiliaţi sunt în aşteptare. Multe incertitudini, din care însă viitorul guvern, oricând va fi format, ar avea multe de învăţat, crede invitatul lui Vasile Botnaru, istoricul Gheorghe Cojocaru:
Gheorghe Cojocaru: „Unul din subiectele care se discută acum, când încă nu este clar cum va arăta viitoarea guvernare, este cel în strânsă legătură cu lecţiile pe care ar trebui să le înveţe din experienţa Alianţei pentru Integrare Europeană cei care pretind să se afle la putere în continuare. Ce n-a mers şi de ce n-a mers, în angrenajul acestei coaliţii de guvernare, sunt nişte întrebări la care ar trebui formulate nişte răspunsuri cât mai cuprinzătoare…”
Europa Liberă: Mai ales, din perspectiva viitorilor participanţi la guvernare. Dar să încercăm noi să vedem ce n-a mers, de fapt, în aceşti ani, de când Republica Moldova este condusă de coaliţia celor trei partide liberale şi democrate, care au şanse reale să revină în ambarcaţiunea puterii?
Gheorghe Cojocaru: „Poate că ar trebui să începem cu chestiunea moştenirii pe care au preluat-o cele trei partide instalate la putere, în 2009. Această moştenire a fost una dintre cele mai grele, iar după trei ani şi mai bine de guvernare aceasta nu pare deloc să fi cunoscut nişte îmbunătăţiri esenţiale. Pe acest fond, acutizat de presiunea crizei economice mondiale, problemele sociale, sărăcia, lipsa locurilor de muncă, exodul oamenilor tineri au luat dimensiuni greu de suportat de economia naţională, s