În timp ce sresul cronic creşte riscul unui atac de cord şi compromite sistemul imunitar, cercetătorii au descoperit că stresul de scurtă durată conduce creierul spre o activitate îmbunătăţită, mai ales când vine vorba de creşterea memoriei.
Studii efectuate pe şobolani arată că un eveniment neplăcut semnificativ, dar de scurtă durată, permit celuleor stem din creierul acestora să se transforme în noi celule nervoase care, atunci când ating maturitatea, imbunătăţesc capacităţile mentale, informează „DailyMail”.
„Întotdeauna ne gândim la stres ca la un lucru rău, dar nu este chiar aşa”, declară Daniela Kaufer, profesor asociat de biologie integrativă la Universitatea din California, Berkeley.
„Sunt de părere că evenimentele stresante intermitente ţin creierul într-o stare de alertă, iar când eşti într-o stare de alertă, execuţi mai bine.”
Este cunoscut faptul că stresul cronic creşte riscul de obezitate, boli de inimă şi depresie, dar puţine lucruri sunt ştiute despre stresul acut.
Daniela Kaufer a oferit drept exemplu ce înseamnă stresul acut în studiul pe care l-a condus pe şobolani. Aceştia au fost închişi în cuşcă timp de câteva ore. Astfel, nivelul hormonului stresului, corticosteronul, a crescut considerabil, însă numai preţ de câteva ore.
Cercetătorii au mai descoperit că şobolanii stresaţi s-au descurcat mai bine la un test de memorie la două săptămâni după evenimentul stresant, dar nu şi la două zile după eveniment. Celulele nervose care au fost stimulate de stresul acut sunt aceleaşi care se ocupă de învăţarea lucrurilor noi.
„În termeni de supravieţuire, celula nervoasă nu te ajută imediat după evenimentul stresant pentru că e nevoie de timp ca neuronul să devină funcţional, să se maturizeze.”
Cercetătorii au mai puctat faptul că, în cazul în care suntem expuşi unui stres acut şi intens, poate avea efectiv