Ministrul Culturii, Daniel Barbu, l-a numit pe universitarul iesean Alexandru Muraru in functia de presedinte-director general al Institutului National al Patrimoniului (INP), institutie de importanta nationala care gestioneaza, coordoneaza si finanteaza intreaga politica in domeniul patrimoniului din Romania.
Alexandru Muraru (30 de ani) este doctor in Stiinte Politice (Universitatea „Al. I. Cuza” Iasi), cercetator stiintific si profesor asociat in cadrul Departamentului de Stiinte Politice de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. Este, de asemenea, cercetator in cadrul Institutului Roman de Istorie Recenta (Bucuresti). A beneficiat de burse de studii la University of London - Royal Holloway (Marea Britanie), Univresity of Utrecht (Olanda), Center for Advanced Holocaust Studies (Washington DC, S.U.A) si a unei burse doctorale oferite de Comisia Europeana; a sustinut numeroase conferinte internationale si a participat la seminarii si programe academice in Europa si America de Nord. A absolvit doua programe de master, in Istorie Romaneasca si Stiinte Politice, ambele in cadrul Universitatii „Al.I. Cuza” din Iasi; publica frecvent studii, articole si recenzii pe teme de istorie recenta, relatii internationale sau teorie politica. In perioada 2005-2009 a fost consilier la Cancelaria Primului-Ministru al Romaniei, iar in intervalul aprilie-decembrie 2007 a fost consilier personal al Ministrului Justitiei. In perioada 2011-2013 a fost consilier pentru Parlamentul Romaniei. In mai 2008, a fost decorat de Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei cu medalia „Regele Mihai I pentru Loialitate”.
Institutul National al Patrimoniului este o institutie publica de importanta nationala, cu personalitate juridica, aflata in subordinea Ministerului Culturii. INP este condus de un director general, care este si presedintele consiliului de administratie si