Cele şapte cete de juni vor să susţină, prin demersul lor Braşovul în cursa pentru capitala Regiunii Centru. Parada va mai putea fi văzută şi în Duminica Tomii, la o săptămână după Paşte, ziua tradiţională în care junii se întâlnesc cu braşovenii şi turiştii veniţi special pentru acest eveniment.
Sâmbătă, junii şi juniţele, îmbrăcaţi cu portul popular tradiţional, vor începe să se adune în Piaţa Unirii la ora 11.15, iar la ora 11.34 vor pleca pe traseul Piaţa Unirii – strada George Bariţiu – strada Mureşenilor – B-dul Eroilor – Precectură. Aici, vor înmâna reprezentanţilor Guvernului o carte cu istoria junilor din Şchei şi tabele cu câteva mii se semnături de susţinere pentru desemnarea Braşovului drept Capitală Regională, cu solicitarea ca acestea să-i fie transmise premierului Victor Ponta.
De aici, grupul de juni va pleca pe strada Republicii cu punct final Biserica Neagră. Junii fac apel la braşoveni să-i însoţească pe întregul traseu pentru a arăta tuturor că mai importantă ca decizia politică este cea a comunităţii.
Tradiţie unică în România şi în Europa
Tradiţia Junilor Braşovului este unică în România, la fel ca şi parada lor anuală din prima duminică de după Paşte. Junii simbolizează cetele de „flăcăi“ care erau luaţi din sânul familiei şi duşi pentru o perioadă la Pietrele lui Solomon, unde erau supuşi unui antrenament dur care să-i pregătească pentru apărarea cetăţii Braşovului. În fiecare an junii, însoţiţi de fanfară, şi călare pe cai îi salută pe braşoveni. În Piaţa Unirii înconjoară de trei ori statuia Eroului Necunoscut, iar apoi cele şapte grupuri de juni se încolonează într-o ordine devenită lege şi trec prin tot centrul Braşovului. Cu toţii îi salută pe oamenii veniţi să-i vadă cu tradiţionalul „Hriston a Înviat“. După paradă junii şi braşovenii se aducă la o petrecere câmpenească la Pietrele lui Solomon.
Ordine