Dintre cei 1.800 de angajatori chemaţi de AJOFM Brăila la Bursa Generală a Locurilor de Muncă de vineri, 19 aprilie, doar 65 au confirmat prezenţa. Aceştia oferă 370 de locuri de muncă, îndeosebi în agricultură şi confecţii textile. Doar 4% din locurile de muncă se adresează persoanelor cu studii superioare.
Şi aceasta în condiţiile în care în Brăila sunt 9.000 de şomeri, dintre care 6.000 indemnizaţi, iar judeţul se situează pe locul 12 pe ţară privind rata şomajului.
"Explicaţia numărului atât de redus de firme care au confirmat prezenţa la Bursa Generală a Locurilor de Muncă stă în faptul că sunt tot mai puţine societăţi în judeţ, iar acelea care produceau şi-au restrâns activitatea", ne-a declarat Laurenţia Vasilescu, purtător de cuvânt AJOFM Brăila.
Bursa va fi deschisă la ora 9.00 şi se adresează atât şomerilor, cât şi celor ce vor să schimbe locul de muncă. Persoanele cu studii superioare au o ofertă limitată: inginer IT, analist programator computer cu studii superioare şi inginer reparaţii şi întreţinere nave.
"Adevărul e că pentru a crea un loc de muncă te costă cât nu crezi, aproape de două ori salariul oferit angajatului. Mai bine e în România zilelor noastre să angajezi la negru, să nu plăteşti taxe sau să munceşti în regim de PFA", ne-a spus Virgil State, patron din Brăila.
Nici şomerii nu sunt mai fericiţi atunci când vine vremea să-şi caute un loc de muncă sau să accepte un post găsit prin AJOFM.
"Caut serviciu în domeniul confecţiilor încălţămintei dar, de un an, n-am găsit nimic. Am făcut şi cursuri de calificare şi recalificare, bucătar şi ospătar, dar n-am găsit. Am avut posibilitatea să mă duc la un patron, dar mi-a dat salariul mai mic ecât a spus iniţial şi mă muncea şi câte 10-11 ore pe zi pentru 600 de lei", ne-a povestit Amalia Popa, şomeră, 37 de ani.
Dacă angajatorii nu s-au grăbit să vină cu ofer