Fiecare ţară are propriul capitalism, iar Ungaria a ales o nouă politică economică în 2010 conştientă că în privinţa serviciilor publice calitatea şi tarifele juste sunt mai importante pentru societate decât profiturile furnizorilor, a afirmat ministrul ungar al economiei Mihaly Varga pentru publicaţia germană Welt am Sonntag.
Ungaria a naţionalizat fondurile private de pensii pentru a-şi reduce deficitul bugetar la limita de 3% din PIB cerută de Uniunea Europeană, decizie controversată despre care Comisia Europeană spune că nu aduce un aport sustenabil la veniturile statului.
De asemenea, compania de stat MVM, cu operaţiuni în domeniul producerii, distribuţiei şi vânzării de electricitate, a cumpărat afacerile cu gaze naturale din Ungaria ale grupului german de utilităţi E.ON în condiţiile în care anul trecut premierul Viktor Orban a anunţat că intenţionează să transforme distribuţia de energie către locuinţe într-o „activitate non-profit“, potrivit Euroactiv.
În toamna anului 2012, guvernul lui Orban a indicat că vrea să preia unele afaceri de reciclare a metalelor pentru a preveni furtul şi comerţul ilegal. În octombrie 2010, parlamentul ungar a votat cu o majoritate covârşitoare naţionalizarea companiei MAL, responsabilă cu scurgerile toxice de noroi roşu dintr-un rezervor care au provocat cel mai mare dezastru ecologic din această ţară şi moartea a opt persoane.
În plus, Ungaria vrea să preia subsidiara locală a companiei britanice de telefonie mobilă Vodafone, în condiţiile în care probabilitatea ca un al patrulea jucător, deţinut de stat, să reuşească să intre pe piaţa de profil este slabă.
„Nu ne place cuvântul naţionalizare“
Dar „nouă nu ne place să folosim cuvântul naţionalizare deoarece acesta aduce aminte de exproprierile din anii ’40 şi ‘50“, a spus Varga. El a luat anul acesta locul din guvern al