Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, susține că problemele legate de cererile nerezolvate privind retrocedările pe Legea 10/2001 sunt provocate de sistem și birocrație.
Declarația primarului a venit în contextul în care prefectul Dumitru Marinescu declara miercuri pentru Agerpres că 484 dintre cele 531 de cereri nesoluționate pe care le are județul Covasna pe Legea 10 aparțin municipiului Sfântu Gheorghe.
Primarul a spus că există două chestiuni care împiedică grăbirea procesului de soluționare a retrocedărilor: personalul Primăriei, împuținat odată cu reducerile financiare și blocarea posturilor din administrație, pe de o parte, și procedurile greoaie, birocrația, care îngreunează bunul mers al treburilor, de cealaltă.
„În prezent lucrăm cu trei juriști la Primăria Sfântu Gheorghe și trebuie să se țină cont de faptul că acești trei juriști nu se ocupă doar de retrocedări ci mai au și alte treburi, inclusiv reprezentări în instanțe. Angajările nu s-au putut face decât pe sistemul un om la șapte oameni plecați, iar unii dintre cei care au intrat în administrație au ajuns să plece într-un an sau chiar jumătate de an, ceea ce iar a creat blocaje tocmai din pricina limitării angajărilor. Consider că este nerealizabilă reevaluarea tuturor dosarelor pe Legea 10, iar dacă Guvernul vrea rezultate într-un an, ar trebui să schimbe procedura. Pentru că acum suntem într-o situație foarte interesantă, în care există o corespondență intensă între Primărie, persoanele solicitante și autoritatea centrală”, a declarat Antal Árpád.
Potrivit primarului, nu există cazuri deosebite la retrocedările pe Legea 10, ci mai degrabă în cazul bisericilor care nu și-au recăpătat încă toate proprietățile – dar acestea nu fac obiectul Legii 10 și se așteaptă o schimbare a legislației în respectivele cazuri.
Comentarii.
Primarul municipiului Sfântu