Un grup de educatoare din Jibou a început, prin intermediul unui executor judecătoresc, demersurile de executare silită a Primăriei Jibou, urmând ca de acelaşi „tratament” să beneficieze şi Inspectoratul Şcolar, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Finanţelor.
Acţiunea cadrelor didactice are la bază nemulţumirea acestora vizavi de faptul că sumele restante pe care ar fi trebuit să le primească în conformitate cu hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile sunt acordate cu ţârâita, în tranşe ce se întind până în 2016. Este vorba despre sumele reprezentând majorarea salarială cu 38 la sută stabilită de o lege apărută în 2008 şi neaplicată nici până azi. 26 de educatoare din Jibou au început, prin intermediul unui executor judecătoresc, o nouă acţiune în instanţă, prin care cer să li se achite imediat toţi banii prevăzuţi prin hotărârile judecătoreşti. În nouă dintre acţiuni instanţa s-a pronunţat, iar în baza deciziei favorabile a instanţelor executorul a somat, în cursul zilei de marţi, 16 aprilie, Primăria Jibou să achite sumele respective.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Jibou, Oana Ivănescu, somaţiile nu au avut darul de a determina instituţia să plătească banii. „Banii aceştia nu noi îi dăm. Ei vin de la Ministerul Educaţiei, din cote defalcate din TVA. Pe de altă parte, sumele respective, ce reprezintă drepturi salariale, intră sub incidenţa unor hotărâri de guvern care le eşalonează”, precizează purtătorul de cuvânt.
Liderul sindical Eusebiu Lehene, preşedintele Ligii Sindicatelor din Învăţământ Sălaj, spune că situaţia de la Jibou este prima şi singura din judeţ. Potrivit acestuia, cel puţin până acum nu au fost întârzieri în plata, pe tranşe, a banilor către titularii hotărârilor definitive şi irevocabile. „Într-adevăr, în hotărâre scrie că banii se dau în tranşe trimestriale şi nu s-a respectat acest lucru, dar până la f