Europa rămâne periculos de mult în urma SUA la capitolul productivitate deoarece se împiedică de costul mare al energiei, în condiţiile în care companiile americane profită de boomul gazelor de şist ieftine, a avertizat Markus Beyrer, şeful BusinessEurope, un grup de lobby pentru companii din 35 de ţări europene.
Preţul gazelor naturale folosite în Europa este de până la cinci ori mai mare decât în SUA, ceea ce creează o perspectivă sumbră pentru industria chimică europeană, a precizat Beyrer, citat de The Telegraph.
„Gazele de şist pot schimba jocul“, a spus Beyrer. În timp ce SUA se apropie rapid de independenţa energetică, tendinţa este ca Europa să devină mai dependentă de energia importată. Potrivit datelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie, 80% din energia consumată în Europa vor veni din importuri în 2035, comparativ cu 60% în prezent. „Eficienţa energetică este foarte importantă şi trebuie să consumăm mai puţin“, a atenţionat luna trecută comisarul european pentru energie Guenther Oettinger, citat de The Guardian. El le-a cerut statelor europene să evite introducerea de noi taxe pe energie sau creşterea celor actuale în condiţiile în care competiţia din partea gazelor naturale de şist produse ieftin în SUA face energia mai accesibilă pe pieţele internaţionale.
„Pentru a concura trebuie să avem o piaţă internă a electricităţii funcţională, cu o concurenţă mai mare între furnizori“, a mai spus Oettinger. Şeful BusinessEurope este îngrijorat şi de faptul că Europa rămâne în urmă şi la capitolul eficienţă industrială din cauza rigidităţii pieţelor muncii. El a explicat că productivitatea muncii din industria SUA a crescut cu 1,8% de la începutul anilor 2000, în timp ce în zona euro indicatorul a urcat cu doar 0,66%.
Europa rămâne periculos de mult în urma SUA la capitolul productivitate deoarece se împiedică de c