În timp ce specialiştii de la Protecţia Mediului erau încântaţi că o colonie de castori aduşi din Germania, pentru că în România erau pe cale de dispariţie, şi-a făcut “casă” la Veştem, Sibiu, un localnic şi-a pus mâinile în cap! Barajele făcute de animale i-au inundat acestuia un teren agricol. În timp ce specialiştii de la Protecţia Mediului erau încântaţi că o colonie de castori aduşi din Germania, pentru că în România erau pe cale de dispariţie, şi-a făcut “casă” la Veştem, Sibiu, un localnic şi-a pus mâinile în cap! Barajele făcute de animale i-au inundat acestuia un teren agricol.
În România, castorii au dispărut din 1970, aşa că în anul 1996, mai multe familii au fost aduse tocmai din Germania. Spre bucuria oamenilor de ştiinţă, animalele s-au adaptat imediat mediului din judeţul Sibiu, însă agricultorii sunt disperaţi! Castorii, care sunt protejaţi de lege, obişnuiesc să lucreze toată ziua adunând lemne pe malurile apelor şi formând adevărate baraje.
Aşa s-a întâmplat şi în apropierea localităţii Veştem, unde iarna trecută animalele au făcut un baraj rezistent care zilele acestea, când nivelul apelor a tot crescut, a dus la inundarea terenului unui localnic. Bărbatul se plânge că lucerna plantată pe o suprafaţă de 800 de metri pătraţi a fost compromisă, aşa că a sesizat autorităţile şi va fi despăgubit de Ministerul Mediului şi Pădurilor.
“Pe râul din apropiere, castorii au făcut baraj, iar apa s-a revărsat pe teren. Proprietarul a făcut sesizare, s-a întrunit o comisie, a fost evaluată paguba, iar omul o să fie despăgubit, în timp ce noi ne vom ocupa de strămutarea castorilor”, a declarat Bogdan Trif, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Sibiu.
Sumele acordate ca despăgubire sunt primite în termen de 3-6 luni, la preţul pieţei.