Parlamentarii moldoveni au aprobat candidatura lui Corneliu Gurin pentru funcţia de procuror general. Pentru el au votat 51 de deputaţi-democraţi, liberal-democraţi şi grupul neafiliaţilor. Jurist de profesie, Corneliu Gurin a fost propus de către preşedintele Parlamentului, Marian Lupu.
Corespondenta RFI la Chişinău, Valeria Viţu
Proaspătul procuror general, Corneliu Gurin declară că a decis să-şi asume această responsabilitate, pentru a schimba situaţia nu doar în procuratura Republicii Moldova, ci în general, în organele de drept. "Reformarea este grea, dar cred că e posibilă, dacă există voință. Și eu am această voință. Cum vom proceda mai departe? Desigur, după o evaluare profundă, după o consultare, mai ales cu experții din domeniu, mai ales cu exponenții acestui sistem. Este un colectiv, o echipă și este un sistem foarte important în cadrul instituțiilor de drept", spune procurorul general, învestit în această funcție pentru cinci ani.
Ce spun experţii?
Solicitat de RFI, Sergiu Ostaf, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, spune că este important că noul procuror vine din exterior și face parte din elita experților în domeniul drepturilor omului. "Are o reputație ireproșabilă. Corneliu Gurin îl devansează clar pe Vitalie Pârlog, fostul ministru al Justiției, propus anterior pentru fotoliul de procuror general. Chiar dacă nu are experiență managerială, trebuie să se impună cu personalitatea sa. Procuratura Generală trebuie să fie o instituție transparentă", mai spune Ostaf.
Pentru a schimba imaginea Procuraturii e nevoie de câțiva ani și de oameni responsabili, consideră directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului.
Funcția de procuror a rămas vacantă în luna ianuarie, după ce Valeriu Zubco și-a dat demisia, fiind acuzat că ar fi tăinuit un omor, produs la o vânătoare la care au