Fiu al satului Bălușești, scriitorul Victor Munteanu (foto) lucrează la monografia satului, intitulată “De strajă la hotarele timpului”. Un capitol al lucrării îi va cuprinde pe toți fiii și fiicele satului care trăiesc departe de locurile natale.
Victor Munteanu este scriitor, jurnalist, consilier editorial și editor. Este stabilit de mulți ani în Bacău, dar s-a născut în satul Bălușești, comuna Icușești, un loc pe care îl redescoperă cu ochii adultului într-un dialog permanent cu copilul din el. “Oare ce lucru necugetat am făcut fugind din acest sat? De ce nu am trăit mai aproape de natură, de Creația lui Dumnezeu?”, se întreabă astăzi Victor Munteanu.
S-a format la Liceul Teoretic “Roman-Vodă” din Roman și la Facultatea de Drept, dar scrisul a fost un reflex al înzestrării sale sufletești. “Adevărata literatură stă în afara celor 24 de ore: / ea este ceea ce a rămas / după ce am uitat tot ce am citit!”, spune într-un poem Victor Munteanu.
A colaborat la peste 50 de reviste literare și de cultură și a obținut numeroase premii literare pentru volumele apărute. Este fondatorul și actualul președinte al Fundației Culturale “Georgeta și Mircea Cancicov”. A înființat săptămânalul “Viața băcăuană”, devenit, ulterior, periodic de atitudine, cultură și informație (în prezent ajungând la 461 ediții) și Cenaclul literar-artistic “Avangarda XXI”,al scriitorilor profesioniști băcăuani, pe care îl coordonează. Este consilier la Direcția Județeană pentru Cultură Bacău.
La izvorul dorului de-acasă
Reporter:Ce înseamnă pentru dumneavoastră Bălușeștii, satul în care v-ați născut și ați copilărit?
Victor Munteanu: Satul meu natal este locul pe care, în tinerețe, l-am îngropat în uitare cu destulă furie și pe care, în ultimii ani, am început să-l dezgrop încontinuu. Este locul din care-am dezertat și la care, în ultima vreme,