Pe data de 15 aprilie, la Florenţa, a avut loc seminarul de pregătire avansată în domeniul medierii: "O zi cu Kenneth Cloke". Seminarul a fost susţinut de specialistul în mediere şi arbitraj, precum şi directorul Centrului pentru Rezolvarea Disputelor din SUA, Kenneth Cloke, iar la eveniment, din România, a participat av. Iulia Bojiţă.
Kenneth Cloke, care este de asemenea un specialist în comunicare şi negociere, a explicat că medierea este metoda viitorului de soluţionare a conflictelor, mai ales în societatea emoţională de astăzi.
Potrivit avocatului Iulia Bojiţă, în cadrul cursului, acesta a spus că într-o societate conflictele sunt omniprezente, iar natura medierii ţine de natura conflictului. În plus, au fost prezentate tehnici de mediere: aflarea motivului conflictului, ce au în comun cele doua entităţi (pot fi atât persoane, cât şi instituţii implicate în mediere), intervenţia fizică, cum ar fi aranjarea în jurul mesei şi folosirea vocii scăzute. "Pentru ca să existe un conflict sunt necesare trei condiţii întrunite cumulativ: cele de natură fizică - două sau mai multe entităţi - , o neînţelegere de ordin mental şi a treia componentă, pe care fiecare conflict o are, este cea emoţională", a spus specialistul în mediere. "Emoţiile sunt omniprezente, chiar şi în conflictele comerciale", a spus Kenneth Cloke.
Potrivit lui, legea reprezintă soluţionarea conflictului, însă şi intelectualizarea conflictului emoţional, astfel încât nu se oferă nicio satisfacţie emoţională.
"În cultura occidentală, conflictul este considerat bun, pentru că poate duce la dezvoltare, la progres, în timp ce în cultura asiatică, este văzut ca ceva rău pentru că se schimbă «ordinea»", a mai spus acesta, explicând că societatea modernă trebuie să caute modalităţi de prevenire a conflictelor, deoarece oamenii devin din ce în ce mai dezamăgiţi de litigii.
"În