În luna martie a anului 1929, presa dedica spaţii importante primului concurs de miss care se organiza la noi în ţară. Prima frumoasă a României, care a reprezentat ţara la Paris şi în SUA, a fost Magda Demetrescu, o tânără de 17 ani din Bucureşti. Concursul avea să fie un experiment reuşit şi s-a îmbogăţit, în anii ce au urmat, cu reguli stricte de participare şi cu selecţii riguroase.
PRIMUL TITLU DE „MISS“, LUAT DE O ORFANĂ
Competiţia de pe 3 martie 1929 a fost organizată de publicaţia „Realitatea Ilustrată“, stârnind interesul a peste 800 de tinere frumoase din toate colţurile ţării, după cum relatează presa vremii.
S-a crezut, la început, că lumea feminină nu va da importanţa cuvenită acestei iniţiative, care a introdus şi la noi un obiceiu de mult adoptat în ţările cele mai civilizate de pe glob. Totuşi, în ziua fixată pentru alegerea «Reginei frumuseţii româneşti», 800 de concurente, frumoase din toate unghiurile ţării, au defilat în faţa juriului exigent, răspândind în jurul lor farmecul tinereţii şi al distincţiei, aprecia un jurnalist din inima Transilvaniei.
În urma unei selecţii riguroase, au fost alese 72 de tinere, fiecare reprezentându-şi judeţul de provenienţă, Regatul României numărând în acea perioadă 71 de judeţe, la care se adăuga Capitala. Juriul competiţiei era format din ministrul de interne Alexandru Vaida-Voevod, profesorul Tzigra Samurcas, prinţesa Alexandrina Cantacuzino, Liviu Rebreanu, sculptorul Karl Storck, pictorul Jean Steriadi (director al muzeului Kalinderu), şi ministrul şi prozatorul Nicolae Batzaria.
Prima care a primit titlul de „Miss România“ a fost Magda, o orfană de doar 17 ani, fiica arhitectului Nicolae Demetrescu. Mama ei s-a stins la şase săptămâni după ce a venit pe lume Magda, iar tatăl său a plecat dintre cei vii când fata avea doar 5 ani. Tânăra a fost a