Lungul şi asprul Post al Paştelui te purifică şi te încarcă de energie spirituală – dar eşti sigură că îl poţi ţine până la capăt, fără consecinţe serioase pentru organism? Specialistul nostru, Vera Daghie, îţi spune ce trebuie să ai în vedere, ca să te asiguri că interdicţiile alimentare nu-ţi afectează sănătatea.
Dorinţa de a te purifica trupeşte şi spiritual, înaintea Învierii Domnului, e lăudabilă, însă asigură-te că nu îţi supui organismul unor eforturi mai mari decât e nevoie. Biserica însăşi dă dezlegare celor care, având sănătatea şubredă, doresc totuşi să ducă până la capăt această încercare. Prin urmare, ţine cont de următoarele situaţii, atunci când eşti hotărâtă să te privezi de anumite alimente, timp de 7 săptămâni.
Boli care se agravează în lipsa unor alimente
Boala ţi se poate agrava dacă nu te hrăneşti aşa cum recomandă medicul. Prin urmare, nu ţine post dacă suferi de:
- diabet zaharat – ai nevoie de alimentaţie variată, în cantităţi stricte.
- nosteoporoză – trebuie să consumi lactate, peşte, ouă. nhipocalcemie (spasmofilie) neşti dependentă de lapte şi produse lactate, dar şi de alte alimente care sunt sursă de calciu.
- deficit de vitamine – ai nevoie de o hrană variată, din toate categoriile de alimente. nulcer sau diverse probleme digestive – trebuie să urmezi un regim strict, iar anumite alimente permise în post sunt interzise în dieta de tratament.
Ce afecţiuni se pot declanşa
Un regim alimentar fără carne, ouă şi lactate, timp de 7 săptămâni, îţi poate declanşa sau agrava diverse afecţiuni, pe fond de deficienţe. Astfel, poţi să te trezeşti cu anemii, avitaminoze, căderi de calciu, vertijuri, constipaţie, balonare.
Posteşte şi nu... cerceta?
E posibil să suferi de boli ascunse, fără să ştii, şi să te resimţi puternic pe timpul cât te abţii de la consumul alimente