Ludovico Einaudi şi In a time lapse
Este unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi compozitori de muzică clasică contemporană la nivel global. S-a născut în Italia în urmă cu 57 de ani, iar bunicul lui a fost preşedintele Italiei între 1948 şi 1955. A studiat la Conservatorul Giuseppe Verdi din Milano cu unul dintre cei mai respectaţi compozitori italieni ai secolului XX – Luciano Berio. Este în acelaşi timp pianist şi compozitor, iar discurile lui se bucură de un succes remarcabil, deşi ceea ce scrie el este fără dubiu muzică clasică. Se numeşte: Ludovico Einaudi.
Din păcate, cunosc renumele nu prea fericit de care se bucură în general compozitorii de muzică clasică contemporană (de fapt, ştiţi să numiţi vreunul?). Aşa că povestea de succes al lui Ludovico Einaudi poate părea cel puţin bizară în acest context. Însă Ludovico Einaudi îşi merită faima şi fanii – pentru că muzica lui are toate ingredientele de care are nevoie pentru a vorbi omului contemporan de astăzi, acelor oameni care încă mai caută într-o muzică sau într-o carte bună un refugiu în faţa vieţii stresante şi, uneori, dezamăgitoare.
Aşa este şi cel mai nou album al lui Ludovico Einaudi – In a time lapse, apărut în 21 ianuarie 2013 şi disponibil acum şi în România la magazinele de specialitate (Librăriile Humanitas de exemplu) sau pe site-ul www.getmusic.ro: lucrări pentru pian şi orchestră într-un stil specific lui Ludovico Einaudi – consonant şi totuşi contemporan – o muzică de savurat atunci când vrei să te desprinzi de realitate.
Discul va fi difuzat şi de Radio România Muzical în 13 mai, de la ora 20.
O chitară Latino gold
Nu ştiu dacă vreunul dintre instrumentele din muzica clasică se bucură de o mai mare preţuire în rândul publicului de astăzi decât chitara clasică. Cui nu-i place chitara clasică? Şi dacă mai adăugăm şi un repertoriu sud-american şi un tânăr chitari