Asta după ce, vreme de 47 de ani, cel mai valoros muzeu de artă contemporană din România a fost găzduit în fostul Palat Episcopal. Impozanta clădire, monument istoric şi de arhitectură, a fost retrocedată Arhiepiscopiei pentru înfiinţarea Muzeul Istoriei Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos.
Palatul Episcopal al Dunării de Jos, de la Galaţi, a fost construit între anii 1897-1900, pe locul cunoscut la vremea aceea sub numele de "Piaţa lui Ştefan cel Mare".
În 1965, destinaţia clădirii Palatului Episcopal a fost schimbată pentru a găzdui Muzeul de Artă Vizuală, primul muzeu de artă contemporană românească.
Valorosul patrimoniu al prestigioasei instituţii muzeale cuprinde creaţii de artă românească din a doua jumatate a secolului XIX şi din secolul XX purtând semnături celebre precum cele ale lui Teodor Aman, Nicolae Grigorescu, Octav Bancilă, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Ştefan Dimitrescu, Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Lucian Grigorescu, Victor Brauner, Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu, Ion Ţuculescu, Henri H. Catargi, Dumitru Ghiaţă, Rudolf Schweitzer.
În februarie 2006, în urma solicitării ÎPS Episcopul Casian Crăciun, adresată Comisiei Speciale de Retrocedare, Consiliul Judeţului Galaţi a aprobat restituirea clădirii Palatului Episcopal. Conform hotărârii votate în unanimitate de către aleşii judeţeni, muzeul mai putea funcţiona în clădirea retrocedată până la data de 31 martie 2007.
Totuşi, chiar şi în aceste zile, muzeul îşi aşteaptă vizitatorii tot la adresa din strada Domnească, la numărul 141, cu toate că, în noiembrie anul trecut, Arhiepiscopia „Dunării de Jos” a transmis Consiliului Judeţean, o adresă în care se spune: „Domnule Preşedinte, vă facem cunoscut faptul că în data de 27 septembrie 2012 a fost încheiat Contractul de Finanţare nr. 3382/2012 între Arhiepiscopia „Dunării de Jos” şi Min