"Sunt veşti bune şi veşti rele", declara premierul Victor Ponta, acum câteva zile, la capătul unei întâlniri a liderilor USL, pe tema rezultatelor economice pe primul trimestru din 2013.
"Veştile bune ţin de faptul că am avut o creştere de 8 procente a exporturilor, de faptul că avem cel mai mic deficit al balanţei comerciale din ultimii zece ani, că ne-am încadrat în ţinta de deficit trimestrial stabilită cu FMI, că avem încasări de peste 10% creştere atât la TVA, la accize, cât şi la impozitul pe venit", a anunţat Ponta. Pe de altă parte, însă, cifrele pe care le-au avut în faţă reprezentanţii partidelor de guvernământ arătau o scădere dramatică a veniturilor aduse de impozitul pe profit. Practic, tradus pe înţelesul tuturor, segmentul cel mai sănătos de alimentare a bugetului de stat, banii proveniţi din bunul mers al economiei capitaliste, indicat de impozitul aplicat pe profitul generat de firmele din România, tocmai acest segment se dovedeşte a fi cel mai afectat în ultimele luni. Încasări mai mici la buget după impozitul pe profit înseamnă, la capătul celălalt al lanţului economic, o scădere importantă a profitului realizat de companii. E plină, şi aşa, ţara de companii de stat ţinute în viaţă artificial, cu costuri colosale, e plină ţara, mai ales după începutul crizei, de firme care merg pe pierdere, consumând din capitalul acţionarilor, e plină ţara de firme care o duc de azi pe mâine, iar acum aflăm că şi firmele care generau profit au probleme.
În fine, o veste bună: guvernul pare să fi înţeles, totuşi, care e sursa răului în economia românească a ultimilor ani: legea insolvenţei. Prin varii artificii şi tertipuri, o mulţime de firme şi-au păcălit sistematic partenerii de afaceri, acumulând datorii uriaşe, de care încearcă acum să scape cu ajutorul insolvenţei. În multe dintre cazuri, patronii firmelor băg