Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară şi reflexoterapie - Timişoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com
Contrar celor afirmate de medicii pe care i-aţi consultat, există tratament pentru nevralgia Arnold (şi pentru alte tipuri de nevralgii). Doar dacă medicaţia analgezică se dovedeşte a fi ineficientă, se poate recurge la efectuarea altor proceduri, inclusiv cele chirurgicale. Astfel, primul pas terapeutic este reprezentat de folosirea medicamentelor ce pot ameliora simptomatologia, în acest scop utilizându-se, de la caz la caz, următoarele:
* Analgezice şi anestezice topice (locale), reprezentate de creme ce conţin acid acetilsalicilic sau lidocaină.
* Capsaicin, unguent obţinut din seminţele de ardei iute, care acţionează prin extragerea unei anumite substanţe chimice (substanţa P), din neuroni, implicată în transmiterea senzaţiei dureroase spre creier.
* Plasturi cutanaţi cu lidocaină (se eliberează cu reţetă), care se aplică direct pe zona dureroasă şi au efect de la 4 la 12 ore.
* Antidepresivele triciclice, de tipul amitriptilinei, pot ameliora simptomele uşoare până la moderate, prin efectul asupra proceselor chimice cerebrale responsabile de apariţia senzaţiei dureroase.
* Anticonvulsivantele, de genul Gabapentinului şi Carbamazepinei, sunt adesea utilizate pentru controlul durerii acute, ascuţite, din nevralgii.
* Medicamentele neurolitice se utilizează în scopul de a distruge ţesutul nervos într-o arie limitată, calmând astfel durerea.
În plus, şi fizioterapia poate ameliora anumite nevralgii, prin folosirea tehnicilor de desensibilizare. Spre exemplu, stimularea electrică nervoasă transcutanată presupune implantarea unor electrozi în aria dureroasă, ataşaţi la un mic stimulator portabil. Ameliorarea durerii se produce prin impulsuri electrice care