Şedinţa publică a Comisiei pentru Afaceri Europene a Senatului organizată la Universitatea "Babeş-Bolyai" a avut loc pentru prima dată în afara Parlamentului, la Facultatea de Studii Europene a Universităţii "Babeş-Bolyai", miercuri. Concluzia - va fi creat un grup de lucru comun atât în privinţa regionalizării, cât şi a legislaţiei europene transpuse în legislaţia românească, în ce priveşte respectarea principiilor subsidiarităţii şi al proporţionalităţii.
Prima parte a şedinţei Comisiei pentru Afaceri Europene a fost una comună cu corpul profesoral din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai dedicată procesului de regionalizare, ca temă actuală de dezbatere în spaţiul public românesc. Fiecare dintre cele două părţi şi-au desemnat reprezentanţi care să prezinte numerosului public studenţesc viziunile proprii în ce priveşte procesul de regionalizare, în încercarea de a se găsi o punte de legătură şi colaborare între mediul politic şi cel academic, arată unul dintre senatorii prezenţi, Dorin Dobra.
Concluziile primei părţi a şedinţei au punctat necesitatea reformei administraţiei publice, concretizată într-o descentralizare administrativă reală, precum şi conectarea procesului regionalizării la politicile publice naţionale. Rolul central al acestor măsuri este creşterea eligibilităţii regiunilor pentru atragerea fondurilor europene, precum şi creşterea competitivităţii şi a coeziunii în raport cu celelalte regiuni europene.
La finalul reuniunii pe regionalizare, atât Comisia pentru Afaceri Europene a Senatului, cât şi reprezentanţii corpului academic al UBB şi-au luat angajamentul pentru crearea unui grup de lucru comun atât în privinţa regionalizării, cât şi a legislaţiei europene transpuse în legislaţia românească, în ce priveşte respectarea principiilor subsidiarităţii şi al proporţionalităţii.
Cea de-a doua parte a şedinţei Comisiei pentr