Roboţii care mulg vacile, „spun” şi cât lapte dau animalele, oferă şi informaţii importante despre starea de sănătate a văcuţelor, când intră în călduri. Toate aceste informaţii le transmit printr-un mesaj proprietarului sau veterinarului. Este realitatea de la o fermă din Hărman.
La ferma din Hărman au fost prezentaţi, ieri, o instalaţie robotizată de muls – prima de acest gen dintr-o fermă din România. La prezentare au luat parte reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ai ministerului Agriculturii, dar şi fermieri din Braşov, Covasna, Harghita, Prahova şi Sibiu. Cu toţii au vrut să vadă roboţii pentru fermele de vaci de lapte. Deşi scump un astfel de utilaj, fermierii care l-au încercat deja, spun că-şi merită toţi banii. „Această investiţie, în trei ani de zile se amortizează. Investind în tehnologie, îţi uşurezi munca şi ştii sigur că afacerea ta va fi de succes”, a declarat Zoltan Haller, proprietarul fermei, care a renunţat la mulgătorii angajaţi şi este foarte mulţumit de roboţi.
Investiţia de la Hărman pentru doi roboţi de muls cu tot cu amenajări s-a ridicat la 300.000 de euro şi a fost realizată în decembrie 2012.
Un robot la 60 de vaci
Un astfel de robot poate fi folosit la fermele cu cel puţin 60 de capete şi poate mulge tot atâtea vaci în 24 de ore. Mulsul se face în condiţii sterile. Practic, văcuţele deja s-au învăţat cu aparatura de ultima generaţie. Vin singure la muls. Proprietarul fermei spune că de când foloseşte aceşti roboţi, producţia de lapte a crescut cu 15 procente.
Însă, utilajele depistează şi dacă animalele sunt în călduri şi anunţă prin SMS proprietarul sau veterinarul fermei momentul optim de însămânţare al animalului. Mai mult, identifică cu două zile înainte eventuale probleme medicale.
Ambasadorul Olandei a venit la Braşov să-şi promoveze produsele
Printre cei