Politica monetară excepţional de relaxată riscă să aprindă baloane speculative care ameninţă cu împingerea lumii într-o nouă criză financiară, spune Fondul Monetari Internaţional. În raportul său de stabilitate, instituţia financiară avertizează că este nevoie urgentă de politici de reforme pentru restaurarea sănătăţii pe termen lung a sistemului financiar. Fără un progres mai mare pe această cale, criza globală riscă să ajungă într-o fază mai critică, marcată de deteriorarea condiţiilor financiare care să precipite instabilitatea sistemului.
José Viňals, şef pentru stabilitate financiară la FMI face în raportul instituţiei citat de Financial Times o comparaţie a stării financiare cu vremea: „Primăvara a ajuns în pieţele financiare globale unde după zile foarte ploioase şi nori ameninţători, am început să vedem şi cer senin şi zile mai însorite.”
Fondul consideră că politicile monetare neortodoxe au fost mai încurajatoare pentru creşterea economică decât alte opţiuni, dar este îngrijorat că pot exista consecinţe pe termen lung ca astfel de strategii să reprezinte noi riscuri pentru sănătatea financiară. „Când pacientul este încă sub tratament nu suspenzi medicaţia, dar trebuie să fii totdeauna vigilent la efectele secundare ale medicamentelor”, spune Viňals. În opinia sa, polticile monetare extrem de relaxate prezintă o vulnerabilitate pentru companii şi gospodăriile populaţiei în ceea ce priveşte dobânzile pe termen lung, destabilizarea pieţelor de credit şi inversarea fluxurilor de capital către pieţele emergente.
Raportul FMI apreciază că este în continuare nevoie de dobânzi mici. „Ridicarea ratelor de dobândă şi abandonarea acestor politici ar fi extraordinar de adverse, nu numai pentru economie, dar şi pentru stabilitatea financiară”, scrie Viňals. Fondul are în vedere ajutor pentru băncile zonei euro pentru a contracara deteriorarea calităţii act