Deputaţii democraţi, liberal-democraţi şi cinci neafiliaţi l-au votat ieri pe Corneliu Gurin la şefia Procuraturii Generale. Juriştii spun că acesta nu prea are idee cum funcţionează sistemul procuraturii.
Ziua de ieri a început cu un anunţ neaşteptat din partea preşedintelui Parlamentului Marian Lupu. „Am hotărât, potrivit împuternicirilor de care dispun, să-l propun la funcţia de procuror general pe Corneliu Gurin“, a anunţat şeful Legislativului la prima oră.
Decizia vine după ce pe 27 martie, o comisie specială privind desemnarea unui nou şef al Procuraturii Generale a propus candidatura fostului ministru al Justiţiei Vitalie Pârlog. Acesta s-a arătat dezamăgit de faptul că „funcţia de procuror general rămâne una politică“, iar „politicienii nu sunt încă pregătiţi să promoveze persoane integre şi neobediente“.
„Procuratura va deveni un organ dedicat binelui public“
Candidatura lui Corneliu Gurin a fost aprobată câteva ore mai târziu, în plenul Parlamentului, cu votul a 51 de deputaţi din partea PD, PLDM şi cinci neafiliaţi (Sergiu Sârbu, Mihai Godea şi grupul Mişin). La scurt timp, noul procuror şi-a depus jurământul. „Mulţumesc pentru încredere. Le mulţumesc şi celor care au votat împotrivă. Procuratura va deveni un organ dedicat binelui public, transparent, care va activa în interesul cetăţenilor Republicii Moldova“, a dat asigurări juristul.
În cadrul discuţiilor în plen, deputaţii i-au reproşat lui Gurin că nu are experienţă în cadrul organelor procuraturii. Acesta a spus însă că deţine o diplomă de jurist şi este specializat în procedura penală. Mai mult, pe 14 februarie s-a autosuspendat din toate funcţiile politice deţinute, „o decizie pur personală“, care nu ar avea vreo legătură cu numirea sa în fotoliul de procuror.
Corneliu Gurin susţine că, după ce va evalua sistemul şi se va documenta minuţios, va putea prezenta o