Scris de Andreea Pintea - Perioada de probă trebuie inclusă, obligatoriu, în interiorul contractului individual de muncă.
ARAD. Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad le atrage atenţia agenţiilor economică asupra obligativităţii respectării prevederilor legale privind verificarea aptitudinilor salariaţilor – perioada de probă.
„Potrivit Codului muncii, pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 120 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere. Verificarea aptitudinilor profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap se realizează exclusiv prin modalitatea perioadei de probă de maximum 30 de zile calendaristice”, explică inspectorul şef ITM Arad, Valentin Vanci.Încetarea contractului
Mai mult, pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contracul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară motivarea acesteia.Contează la vechime
„Important de precizat este faptul că perioada de probă este inclusă în interiorul contractului de muncă, constituind implicit vechime în muncă, iar salariatul beneficiază de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii, în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern, precum şi în contractul individual de muncă”, mai spune Vanci.
„Perioada de probă constituie vechime în muncă” Valentin Vanci