Cel mai probabil, echipajul format dintr-un angajat al Serviciului Salvamont Sibiu şi un câine, va participa la căutările în zăpadă de anul viitor.
Şeful Serviciului salvamont Sibiu, Adrian David, spune că folosirea unui câine în căutarea persoanelor prinse sub avalanşă creşte substanţial rata de supravieţuire a victimei, timpul de căutare ajungând la două minute, faţă de 15 minute, în cazul altor echipamente folosite pentru scoaterea persoanei de sub stratul de zăpadă.
Acesta a precizat că în prezent a fost identificată persoana care să se ocupe de câine. Bărbatul participă la un stagiu de pregătire care are loc în aceste zile la Bâlea, urmând ca în perioada următoare cei de la Centrul Chinologic Sibiu să repartizeze câinele cu care acesta va lucra.
„Aştept momentul în care o echipă a Centrului Chinologic va sta în permanenţă la Bâlea, la baza de pregătire a Salvamontului şi în orice moment să se poate interveni pentru că o victimă suprinsă în avalanşă supravieţuieşte foarte puţin. De aceea, domnul David (Adrian David, şeful Serviciului Salvamont Sibiu, n.r.) a avut ideea de a pregăti şi o ehipă canină care să fie acolo, la faţa locului”, a explicat Sergiu Călin Tătărucă (foto sus), director interimar al Centrului Chinologic Sibiu.
David a explicat că „este strict nevoie de astfel de un echipaj canin pentru că în zona Bâlea este mare potenţial de producere a avalanşelor cu victime.”
Potrivit acestuia, „câinele este cel mai rapid mijloc de căutare/salvare din avalanşă. Indică cât se poate de precis şi extrem de rapid locul în care este îngropată victima”.
Adrian David (foto sus) a explicat că un câine antrenat special pentru acest lcuru poate găsi victima îngropată în zăpadă în două minte, în timp ce echipajele formate din oameni, cu echipamentele pe care le au la