Curtea de Apel Iaşi a hotărât, vineri, punerea în libertate a fostului deputat Mihail Boldea, judecat pentru crimă organizată, la peste un an de la arestarea sa, însă decizia nu este definitivă.Curtea de Apel Iaşi a hotărât, vineri, punerea în libertate a fostului deputat Mihail Boldea, judecat pentru crimă organizată, la peste un an de la arestarea sa, însă decizia nu este definitivă.
Instanţa a hotărât că Mihail Boldea ar putea rămâne în libertate cu condiţia de a nu părăsi ţara. De asemenea, în cazul în care decizia nu va fi atacată cu recurs la Înalta Curte de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Teorirm (DIICOT), Curtea de Apel Iaşi a a hotărât că Boldea aflat în libertate nu va avea voie să ia legătură cu unii martori, cu părţile civile din dosar şi nici cu ceilalţi inculpaţi.
Curtea a dispus totodată eliberarea provizorie sub control judiciar a lui Tudorel Vrânceanu, judecat în acelaşi dosar.
Fostul deputat este acuzat că ar fi fost liderul unei grupări infracţionale ce se ocupa de înşelăciuni imobiliare. Prejudiciul produs de reţea a fost estimat de procurori la 1,5 milioane de euro. Mihail Boldea se află din 27 martie 2012 în arest preventiv la sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi după ce a fost adus în ţară din Kenya.
Pe 17 martie, Boldea a părăsit România cu o maşină, iar în ziua următoare a ajuns în Turcia de unde a plecat spre Kenya. După ce deputaţii au aprobat cererea Ministerului Justiţiei pentru percheziţia, reţinerea şi arestarea lui Boldea, procurorii DIICOT au solicitat Curţii Supreme arestarea preventivă a fostului deputat. După aprobarea instanţei supreme, Boldea a fost dat în urmărire internaţională.
În acest dosar, pe 28 iunie, DIICOT a dispus trimiterea în judecată a 19 inculpaţi, dintre care 11 în stare de arest preventiv. Printre aceştia se numără şi f