Vechiul castel otoman este în centrul atenţiei atât ziua, cât şi noaptea. Iar casele drapate cu tufe turcoaz, magazinele sofisticate, băile turceşti, centrele de spa, restaurantele unde se mănâncă bine şi sănătos, dar şi viaţa de noapte agitată completează peisajul…
Mă cam trage aţa înspre Marmaris, mai ales că este un loc mai altfel decât Antalya, cu un decor rustic care îmbie la plimbări pe munţi acoperiţi de pini, în golfuri izolate sau prin sate nepretenţioase. Însă ce-mi face cu ochiul în mod special este produsul numit Blue Voyage,un soi de turism construit de turci pe coasta egeeană sau pe cea mediteraneeană, special pentru pasionaţii de iahting sau navigaţie. N-am mai fost demult pe mare, să tot fie vreo patru anişori de când am traversat Mediterana, din Egipt până în Grecia, alături de Marius şi Cătălina Albu (primii români care au făcut înconjurul lumii cu un velier), cu frumosul lor Phoenix. Aşa că pare un moment prielnic să testez acest Blue Voyage.
Ţărmul surprinzător, cu golfuleţe izolate, plaje retrase şi tot felul de minuni naturale, este pentru cei care vor să experimenteze un alt tip de vacanţă decât cea clasică: practic, ieşi în larg cu o barcă de lemn cu două sau trei catarge, dotată şi cu motor, îţi cauţi propriul loc de ancorare şi te apuci de ce te pasionează mai abitir – pescuit, windsurfing, schi pe apă, scufundări etc.
Uneori, în loc să te întorci la hotel, ai chef să înnoptezi pe vas. Ei bine, există tot felul de locuri unde poţi acosta în siguranţă. Cu aspectul ei de navă piraterească, ambarcaţiunea funcţionează ca un charter. Uneori are o capacitate de 8 persoane, alteori de 16. Puntea este suficient de largă cât să se poată face plajă. În mijloc sunt amplasate toate utilităţile: o bucătărioară, un bar, toaletele şi un living-room. Iar dedesubt, cabinele.
Pe urmele lui Atatürk
Peninsula