Premieră națională la Timișoara. „Manechinul” pentru studenți reproduce fidel o mamă în travaliu Sursa: ADI PÎCLIȘANSursa: ADI PÎCLIȘAN
1 /.
Imaginaţi-vă o păpuşă de mărimea unei femei: blondă, picioare subţiri şi burta la gură. În pântec are un bebeluş, care reproduce până la identitate unul adevărat. Dacă nu ai pune mâna pe el, ai crede că e viu. Sunt amândoi roboţi. Gravida – robot este Noelle, cea mai nouă tehnologie educaţională în materie de obstetrică şi ginecologie, în lume.
Timişoara e singurul loc din ţară unde se găseşte aceasta, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” . Robotul a fost achiziţionat pentru a-i ajuta pe studenţi să înţeleagă mai bine naşterea. Cu ajutorul gravidei – robot, peste 100 de studenţi de la Universitatea de Medicină au învăţat deja cum se naşte.
„Manechinul” are puls şi geme în timpul naşterii
Robotul Noelle are puls, senzori şi memorie, astfel încât poate fi programat să simuleze o naştere normală ori diverse complicaţii congenitale. Copilul – robot vine pe lume într-un simulacru de placentă, fie pe cale naturală, fie prin cezariană, abdomenul femeii-robot fiind prevăzut cu un „capac”. La final, bebeluşului i se taie ombilicul, la fel ca în viaţa reală.
Mai mult, Noelle intră în travaliu ca orice femeie, geme pe parcursul naşterii şi are toate simptomele cunoscute. „Noelle este cel mai avansat simulator de gravidă care respiră şi are puls, poate fi programată să simuleze mai multe complicaţii care pot apărea la naştere. Cum ar fi: distocia de umăr, naşterea pelviană, stopul cardio-respirator al nou-născutului, necesitatea unei naşteri prin cezariană cu practicarea ei, sutura perineului ulterioară, hemoragie post-partum şi prevenirea ei prin masajul fundului uterin, naşterea cu vacuum sau forceps etc”, explică prof.univ.dr. Simona Drăgan, prorectorul didactic al Universităţii.
Cofi