Medicii de pe ambulanţe spun că gropile din judeţ incomodează bolnavii transportaţi la spital.
Medicii de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) Neamţ spun că Tot mai mulţi bolnavi pe care îi transportă la spital cu maşinile Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Neamţ acuză dureri în plus provocate de asfaltul extrem de prost, mai ales în mediul rural. Cadrele medicale spun că şi ele sunt incomodate, având în vedere că şoferii trebuie să frâneze brusc ori să accelereze pentru a evita gropile. La aceasta se adaugă şi uzura maşinii, care, coroborată cu alţi factori, face că factura pentru reparaţia unei ambulanţe să fie extrem de mare.
“Gropile de pe drumuri ne pun serioase probleme atât în transportul pacienţilor, cât şi pentru cadrele medicale care acordă îngrijiri în ambulanţă în timpul transportului. Șoferii trebuie să frâneze brusc ori să accelereze pentru a evita gropile, ceea ce face ca stabilitatea pacienţilor în timpul transportului să fie precară. Iar când se întâmplă să nu poată evita o groapă, şocul poate să provoace dureri destul de mari unui bolnav, care, de exemplu, are o fractură sau un traumatism de coloană cervicală. Drumurile proaste sunt un pericol şi pentru gravide sau pentru pacienţii cu vertij ori cu greţuri şi vărsături”, a apreciat medicul Letiţia Damoc, managerul SJA Neamţ.
Potrivit acesteia, în unele maşini din dotarea serviciului, care au suspensii mai rigide, şocul resimţit poate fi mai puternic, iar durerea provocată e mai mare. “Se ştie că cele mai multe dintre maşini sunt de import, iar piesele sunt foarte scumpe. Calitatea proastă a drumurilor face ca ele să se uzeze mai repede. Dacă mai adăugăm şi vechimea unei maşini, dar şi modul de a conduce al unui şofer, întreţinerea parcului auto şi reparaţile costă foarte mult”, a mai spus medicul Letiţia Damoc.
Medicii de pe ambulanţe spun că gropile din