PET-urile şi tablele ruginite sunt la ele acasă în cea mai cunoscută rezervaţie naturală din Cluj.
Cea mai cunoscută rezervaţie naturală din judeţul Cluj, Cheile Turzii, a fost (în sfârşit) luată în stăpânire de primăvară, fără drept de apel. Zeci de turişti o vizitează, deja, zilnic, în ciuda faptul că sezonul nu a fost încă deschis, iar igienizarea de primăvară nu a fost făcută, aşa că PET-urile şi alte mizerii purtate de râu sunt încă la ele acasă în defileu.
Drumul spre Cheile Turzii, prin satul Cheia, este destul de prost, dar starea infrastructurii trece pe plan secund în faţa unei imagini surprinzătoare: o herghelie de ponei simpatici, care pasc pe un imaş de lângă drum, scuturând din când în când din coamă şi fornăind sonor, aparent foarte mulţumiţi de ei înşişi. Priveliştea e bucolică, fără doar şi poate, dar ce caută poneii lângă Turda?
Răspunsul vine la câteva sute de metri mai sus, pe drumul spre defileu, unde se găseşte Cheia Pony Park, un parc de distracţii pentru copii, la care „lucrează" circa 60 de căluţi. Până la 1 mai, când începe sezonul, poneii sunt lăsaţi să pască netulburaţi pe dealurile din apropiere.
Drumul continuă până la parcarea pentru autocare, de unde se deschide panorama clasică a Cheilor Turzii. Aşadar, o fotografie de aici este obligatorie pentru orice turist care se respectă. De acest lucru profită şi cei câţiva întreprinzători care au deschis în zonă o mână de tarabe, printre care şi una mai răzleaţă, de la care se poate cumpăra o excelentă friptură de Turda, pe cât de gustoasă, pe atât de nesănătoasă.
La intrarea în defileu, trecând pe lângă cabana aflată în renovare de 15 ani, crângul înverzit, străbătut de o potecă şerpuind molcomă, printre copăcei înmuguriţi, creează o atmosferă care ar impresiona orice pictor impresionist.
Frumuseţea naturală, care atrage anual zeci de mii de turişti, este p