O capsula ruseasca Soyuz a trimis in spatiu, vineri, o veritabila "menajerie" alcatuita din soareci, soparle si melci, care vor ramane pe orbita o luna, scrie AFP.
Capsula Soyuz a decolat la ora 10.00 GMT de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, potrivit imaginilor difuzate in direct pe site-ul Agentiei spatiale ruse, Roskosmos, scrie Mediafax.
Animalele au fost trimise pentru o serie de experimente din domeniul cercetarilor medicale si pentru a pregati viitoarele misiuni cu echipaj uman spre Marte.
Agentia rusa a confirmat plasarea pe orbita, la scurt timp dupa aceea.
"Este o adevarata arca a lui Noe", a comentat televiziunea publica rusa, prezentand experimentul stiintific, coordonat de Institutul pentru probleme biomedicale din Moscova (IMBP).
Centrul national pentru cercetari spatiale din Franta (CNES) a precizat la randul sau, intr-un comunicat, ca este partener pentru acest zbor al aparatului spatial Bion-M, considerat un "biosatelit automatizat".
Acest zbor marcheaza reluarea cercetarilor fiziologice pe animale in spatiu, care "au fost intrerupte cateva decenii", a subliniat CNES.
La bordul Bion-M, plasat pe orbita in acelasi timp cu diversi alti sateliti, se afla 45 de soareci, 8 gerbili (rozatoare mici) din Mongolia, 15 soparle, 20 melci si alte organisme vii.
Animalele, plasate in compartimente separate si sub supraveghere video permenanta, vor ramane pe orbita o luna si vor reveni pe Terra, la fel ca un echipaj uman, pe 18 mai, pentru ca oamenii de stiinta sa poata sa studieze consecintele sejurului lor in spatiu.
"Vrem sa aflam pana la ce punct organismul nostru se adapteaza la conditiile de imponderabilitate si sa intelegem ce trebuie sa facem pentru a ne asigura supravietuirea in timpul zborurilor in spatiu pe distante lungi", a declarat directorul de programe spatiale de la Roskosmos, Valeri Abraskin,