Câteva zeci de elemente de muniţie neexplodată, care provin din timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi au fost găsite de mai multe persoane în timpul efectuării lucrărilor agricole, au fost distruse ieri de pirotehniştii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” (ISU) Vrancea, în poligonul de la Năneşti. Au fost distruse 39 proiectile explozive şi perforante de calibre diferite, respectiv 37, 76 şi 152 milimetri, 6 bombe de aruncător de calibru 82 milimetri şi 50 proiectile de tip antiaerian de calibru 20 milimetri.
Astfel de muniţii sunt găsite frecvent de cei care lucrează pământul sau fac săpături. Numai în cursul lunii aprilie a acestui an, echipa pirotehnică a desfăşurat 12 acţiuni de asanare. „În ciuda stării avansate de coroziune, acestea pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii. Astfel, reamintim cetăţenilor care se confruntă cu astfel de situaţii că elementele de muniţie rămase neexplodate nu trebuie atinse, ridicate ori transportate în alte locuri. De asemenea, este interzisă comercializarea lor prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase, topirea elementelor metalice ale muniţiilor, tăierea acestora cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură ori folosirea muniţiilor pentru improvizarea diverselor unelte. Neutralizarea şi distrugerea muniţiilor se execută numai de către specialiştii pirotehnişti, care au pregătirea şi dotarea necesară pentru această misiune periculoasă“, a precizat locotenent Cristina Duţă, purtătorul de cuvânt al ISU.
Câteva zeci de elemente de muniţie neexplodată, care provin din timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi au fost găsite de mai multe persoane în timpul efectuării lucrărilor agricole, au fost distruse ieri de pirotehniştii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Sa