Vineri, 19 aprilie, a avut loc la Cluj-Napoca inaugurarea “BineBucătăriei” - o bucătărie semi-profesională amenajată în sediul Asociaţiei DownCER din Cluj, unde tinerii cu sindrom Down învaţă să prepare bunătăţi şi, astfel, să devină mai independenţi.
Invitatul special a fost câştigătorul MasterChef 2012, Petru Buiuca. Petru, ajutat de beneficiarii asociaţiei, a gătit patru feluri de pizza, prăjituri şi salată de fructe.
“BineBucătăria” este un proiect realizat de Asociaţia DownCER cu sprijinul BCR. Ei au câştigat o finanţare de 3000 de Euro în urma unei competiţii interne pentru angajaţii băncii, bani cu care au transformat o fostă camera de depozitare într-o bucătărie, utilată cu mobilier specializat, cuptoare, hote, frigider, mese, ustensile şi veselă.
“Acest eveniment a fost posibil pentru că foştii mei colegi s-au transformat în nişte voluntari de suflet şi au câştigat un proiect. Proiectul a însemnat nişte bănuţi în plus faţă de ce aveam noi şi am putut să realizăm bucătăria pe care noi o visam. Noi i-am pus bazele dar ne-am oprit din lipsă de fonduri. Pentru ei, acţiunea de astăzi înseamnă bucurie, înseamnă să fie recunoscuţi, dar scopul acestui proiect este ca aceşti oameni minunaţi să poată trăi într-o lume zbuciumată chiar şi atunci când aparţinătorii lor nu vor mai fi. De fapt, asta ne dorim, să îi învăţăm să gătească singuri pentru ca atunci când noi nu vom mai fi ei să poată găti”, a declarat Adriana Avram, vicepreşedintele Asociaţiei DownCER Cluj.
Adriana Avram povesteşte că asociaţia pe care o conduce ar avea nevoie de încă două milioane de lei pentru construirea unei baze sportive şi a unor locuinţe. “Am nevoie de două milioane de euro pentru că vreau o bază sportivă, vreau locuinţe protejate, pentru că vreau totul pentru aceşti copii. Proiecte imediate sunt profesorii de zumba din Cluj şi nu numai doresc să organizeze un even