Mâncarea ecologică este un subiect despre care se vorbeşte intens în ultimii ani, dar puţină lume se şi implică pentru a scoate la vânzare astfel de produse. Pentru Vasile Mătrăşoaie, un bărbat în vârstă de 59 de ani, din Bursuceni, sintagma „agricultură bio” a prins şi contur. În urmă cu trei ani, omul a decis să ia taurul de coarne şi a dorit să afle dacă sucevenii sunt dornici să mănânce legume ecologice. „Sunt atâtea boli în lumea asta şi am zis să fac ceva sănătos. Să vând la piaţă legume fără toxine. Asta m-a făcut să mă apuc de această afacere”, a dezvăluit bărbatul motivul care a stat la baza iniţiativei de a cultiva legume ecologice.
Pe o suprafaţă de teren aflată în câmp, între Bursuceni şi Dumbrăveni, Vasile Mătrăşoaie a amenajat o seră şi a început să cultive salată, ceapă, roşii, ardei şi vinete. Iar pentru ca totul să fie ca la carte, seminţele folosite au fost de la firme de renume din Ungaria, Spania, Franţa, Olanda, Elveţia sau Israel, dar şi de la Staţiunea de Cercetare Legumicolă de la Bacău.
„Interesul oamenilor pentru legumele ecologice a fost mai mare chiar decât mă aşteptam şi eu. Mulţi dintre ei erau neîncrezători şi mă întrebau dacă le-am cumpărat din Turcia, pentru că arătau foarte bine”, şi-a amintit Vasile Mătrăşoaie.
Ce a câştigat din afacere a reinvestit
Şi cum succesul nu s-a lăsat prea mult aşteptat, bărbatul a început să-şi extindă afacerea. Tot ce a câştigat din vânzarea legumelor a reinvestit pentru a-şi dezvolta afacerea. Micuţa seră pe care o avea în câmp a fost extinsă, iar acum se întinde pe o suprafaţă de 30 de ari. E un colţ de verdeaţă într-o mare cenuşie de început de primăvară.
Îngrijite atent, legumele din primul lot al anului 2013 sunt deja pregătite pentru a ajunge pe piaţă, la consumatori. Este vorba de câteva tipuri de salată, ceapă, usturoi, spanac şi ridichi. Pentru ca legu