Suspiciunile legate de rolul jucat de Papa Pius al XII-lea în timpul regimurilor fasciste din Italia şi Germania în anii ’30-’40 ar putea fi clarificate în curând, odată cu deschiderea arhivelor Vaticanului de către actualul suverna Pontif, relatează The Daily Telegraph.
Anunţul a fost făcut de rabinul argentinian Abraham Skorka, care, în timpul unui interviu acordat publicaţiei săptămânale catolice „The Tablet”, a declarat că l-a convins pe Papa Francisc să ofere acces la documentele respective. Potrivit lui Skorka, Pontiful ar fi afirmat că pontificatul lui Pius trebuie „investigat în profunzime”, deşi este vorba despre o chestiune extrem de delicată.
De altfel, rabinul a mai purtat discuţii pe această temă cu cardinalul Jorge Bergoglio, înainte ca acesta să devină Papă. O parte a acestor conversaţii au fot publicate în anul 2010, în volumul “On Heaven and Earth”, reflectând, printer altele, şi comportamentul Papei Pius în timpul războiului.
Acesta din urmă a fost acuzat că ar fi colaborat cu regimurile fasciste din Italia şi Germania în perioada în care s-a aflat în fruntea Bisericii Catolice. În plus, Papei Pius al XII-lea i s-a reproşat că ar fi păstrat tăcerea asupra Holocaustului, mai ales că la vremea respectivă a restricţionat accesul studenţilor la arhivele Vaticanului.
Pe de altă parte, există şi indicii potrivit cărora Pontiful ar fi contribuit la exodul a circa 200.000 de evrei din Germania, în anii ’30. Acesta ar fi trimis arhiepiscopilor din întreaga lume scrisori în care îi ruga să ajute la obţinerea vizelor pentru „catolicii ne-arieni” şi pentru evreii convertiţi la creştinism, astfel încât aceştia să poată părăsi Germani.
Chiar şi Papa Benedict al XVI-lea a fost criticat pe această temă, după ce a recunoscut „virtuţile eroice” ale lui Pius.
Cu toate acestea, actualul Suvern Pontif este un adversar ferm al an