Ministerul Educației nu a alocat în acest an bani pentru transportul elevilor din mediul rural la școlile din orașe Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Abonamentele de transport pentru elevii săraci care străbat zilnic zeci de kilometri pe tren sau autocar ca să ajungă la şcolile şi liceele din oraş sunt ultima grijă a celor de la ministerul Educaţiei. Inspectorii şcolari din toată ţara spun că de peste jumătate de an copiii vin la şcoală pe banii lor, iar fiecare zi de întârziere a decontărilor îi aduce tot mai aproape de abandonul şcolar.
Promisiuni în loc de bani
„Chiar acum două zile, contabilul şef de la noi a participat la discuţii cu ministerul Educaţiei şi ni s-a promis că se va găsi o soluţie. Noi n-am mai văzut un ban pentru transport de mai bine de şase luni”, explică Dumitru Ene, inspectorul şcolar general din Buzău.
Acesta spune că datoriile ministerului către cei aproape 6.000 de elevi navetişti reprezintă deja o mică avere. „S-au strâns până acum 40 de miliarde de lei vechi, dar mă tem că nu vom primi prea curând suma integrală”, mai arată inspectorul. Colegul său de la Cluj, Valentin Cuibus, spune însă că problema elevilor navetişti este veche de câţiva ani şi că abonamentele copiilor au fost mereu decontate din an în Paşte. „Noi încă stăm bine, am reuşit să reducem restanţele de la cinci la trei luni. Riscul cel mai mare este ca elevii să înceapă să lipsească de la ore pentru că nu au bani de tren”, atrage atenţia inspectorul şcolar general din Cluj.
Între timp elevii vor continua să formeze cozi la secretariatele şcolilor, cerând să le fie înapoiate cele una-două sute de lei pe care le cheltuiesc lunar cu drumul până în oraş. În mod normal, decontarea abonamentelor lunare se face integral pentru elevii care fac naveta în limita a 50 de kilometri, iar pentru cei care parcurg distanţe mai mari şi locuiesc la internat sau în gazdă minis