Mircea Elide s-a bucurat de mai multă faimă în străinătate decât în patria-mamă. Scriitorul este doar unul dintre intelectualii pe care i-a avut cultura română, dar a cărui opera este mai cunoscută şi mai apreciată în afara graniţelor ţării decât în România.
"Poporul român este prea umil, îi lipseşte mândria şi tendinţa de a tinde spre înălţimi", spunea Emil Cioran într-una dintre scrierile sale. Aceasta a fost soarta mai multor oameni de cultură români, printre care Mircea Eliade, Constantin Brâncuşi, chiar şi Emil Cioran. Ei au fost ignoraţi în ţara lor, însă au reuşit să-i cucerească pe străini.
Ilustrul Mircea Eliade (1907 - 1986) este o valoare incontestabilă, cu ajutorul căruia România a pătruns la nivelul cel mai înalt al literaturii europene.
Mircea Eliade, talent înnăscut
Fiind un cunoscător al istoriei religiilor, filosof cu un intelect impresionant, Universitatea din Chicago nu a ezitat niciun moment când a acceptat ca Mircea Eliade să facă parte din echipa sa. Mircea Eliade părăseşte România, o ţară care nu-i oferea prea multe, şi devine titular al catedrei de Isoria Religiilor la Universitatea din Chicago în 1962.
Formarea filosofica a intelectualului a avut loc în România, după un intens studiu al marilor scriitori ai lumii. Nemulţumit de aspectul său fizic şi de accentuarea problemelor de vedere, Mircea Eliade se refugiază în citit şi în scris.
Primele opere nu întârzie să apară, scriitura lui reuşind să-i surprindă chiar şi marii critici literari ai vremii. Adolescenţa sa este marcată de publicarea a numeroase articole de entomologie şi a primelor sale romane, precum "Gaudeamus" şi "Romanul Adolescentului Miop".
La puţin timp, în anii studenţiei, îl cunoaşte pe filosoful Nae Ionescu, care îşi va pune amprenta asupra carierei lui. În calitate de profesor al diamantului încă ne