Primele luni ale anului 2013 au înregistrat o revenire uşoară în economiile emergente, după declinul de anul trecut. Se aşteaptă o accelerare a creşterii de la 4,7%, în 2012, la 6%, în 2014, ceea denotă şi o stabilizare a mediului economic, se arată în raportul trimestrial lansat de Ernst & Young - Rapid Growth Markets Forecast (RGMF).
În ciuda preocupărilor actuale privind competitivitatea pieţelor emergente din întreaga lume, acestea au învăţat să-şi negocieze modalitatea de creştere. Creşterea lentă din economiile dezvoltate, precum şi creşterea ponderii pieţelor emergente în economia globală le stimulează pe cele din urmă să dezvolte relaţii comerciale între ele. În prezent, exporturile economiilor emergente depăşesc 10% din PIB-ul mondial – un procent mai mult decât dublu faţă de acum zece ani. În următorii 20 de ani, cota acestora se va apropia de 20% – dublu faţă de cota economiilor dezvoltate.
Economiile dezvoltate vor urmări îndeaproape creşterea pieţelor emergente. Exporturile Zonei Euro se ridicau, în 2011, la 895 de miliarde de dolari, în creştere faţă de 230 de miliarde de dolari, la cât se cifrau în anul 2000. Peste 20 de ani, acestea vor depăşi nivelul comerţului intracomunitar.
În următorii 10 ani, sectorul de maşini industriale şi echipamente de transport (care include electronice şi electrocasnice, produse de folosinţă îndelungată, precum şi produse industriale) va aduce cel mai mare aport în domeniul schimburilor comerciale. Echipamentele din sectorul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor vor înregistra cea mai mare rată de creştere. Aceste estimări reflectă atât previziunile privind creşterea cererii de bunuri de consum şi de capital din ţările emergente, cât şi potenţialul de fragmentare al lanţului de aprovizionare.
Nu doar comerţul cu bunuri va înregistra o creştere rapidă în următorii 10 ani. Până în 202